Національний рейтинг «Компас благодійності України»: короткі підсумки і перспективи розвитку

З моменту оголошення Асоціацією благодійників України початку функціонування Національного рейтингу «Компас благодійності України (18.08.2022 р.) протягом 2022 року було подано 14 заявок від благодійних організацій щодо участі у Рейтингу.

З них: 12 благодійних організацій надали необхідний пакет інформації і були допущені до оцінювання. Два благодійних фонди не виконали вимогу «Положення про рейтинг» щодо мінімального обсягу наданої благодійної допомоги, тому їхні заявки не розглядались.

 За результатами оцінювання благодійні організації отримали такі результати:

  1. БФ «Благомай» –105 балів, що конвертувалося у результат – 5 зірок;
  2. БФ «Запорука» – 98 балів (5 зірок);
  3. БФ «МХП–Громаді» – 94 бали (5 зірок);
  4. МБФ «Здоров’я українського народу» – 93 бали (5 зірок);
  5. БФ «Карітас Київ» – 91 бал (5 зірок);
  6. БФ «Киян» 91 бал (5 зірок);
  7. БФ «Ти Ангел» – 91 бал (5 зірок);
  8. ХОБФ «Захист» – 91 бал (5 зірок);
  9. БФ «Сучасне село та місто» – 76 балів (4 зірки);
  10. БО «Українська освітня платформа» – 74 бали (4 зірки);
  11. БФ «Сестра милосердя» – 73 бали (4 зірки).

Одна організація скористалася своїм правом відмовитись від участі у Рейтингу згідно Положення про Рейтинг, якщо результати оцінювання її не задовольняють. Відповідно результати її оцінювання було анульовано.

Майже 5–ти місячний досвід проведення оцінювання рейтингових заявок дозволяє нам як організаторам Рейтингу «Компас благодійності України» зробити наступні висновки:

  1. Система проведення рейтингування, зокрема, «Методика оцінювання» виявилась достатньо життєстійкою і досить ефективною: апеляцій від учасників рейтингу ні на терміни проведення рейтингування, ні на результати оцінювання не отримано. Стосовно змісту самої «Методики оцінювання», то наразі система працює, конфліктів немає, всі вимоги, як показує практика, є для благодійних фондів досяжними і виконуваними. Практично єдиний спірний пункт: це «наявність затверджений благодійних програм». Фактично кожен благодійний фонд цей термін тлумачить по своєму і використовує власну термінологію: наші проекти, напрямки діяльності, пріоритети діяльності тощо.
  2. Можна констатувати, що уявлення організаторів та Оргкомітету про Рейтинг та його призначення (місію) практично співпадають із мотивацією тих, хто бере у ньому участь. «Насправді нам цей сертифікат дуже потрібний, бо отримувати донати все складніше. Тому сертифікат – додатковий інструмент людям допомагати нам» – так написав керівник одного із фондів, який взяв участь у Рейтингу. І це ще одне підтвердження, що наша ідея вірна і ми на правильному шляху, але маємо рухатись трохи інтенсивніше.
  3. Те, що дійсно потребує удосконалення – це система інформування благодійного середовища про Рейтинг, про систему рейтингового оцінювання і про отримані результати. Розміщення інформації про перебіг Рейтингу на сайті та ФБ-сторінці Асоціації, цільова e-mail розсилка дають певний позитивний результат. Зрозуміло, що Рейтинг перебуває на початковому етапі свого розвитку, але інформаційну кампанію варто зробити більш інтенсивною, зважаючи, на існуючі ресурси та можливості Асоціації.
  4. Враховуючи досвід проведення Рейтингу, побажання його учасників, висновки Експертної ради Рейтингу, Оргкомітет вніс певні правки до «Положення про Рейтинг», «Методики оцінювання» та до тексту «Заявки учасника рейтингування». Останні версії цих документів розміщені нижче. Таким чином, розміщенням цих документів Асоціація благодійників України засвідчує факт оголошення початку проведення Національного рейтингу «Компас благодійності України» у 2023 році.

Положення про Національний рейтинг «Компас благодійності України»

Методика проведення оцінювання учасників у рамках Національного рейтингу «Компас  благодійності України»

Заявка

Офіційний сайт Національного рейтингу «Компас благодійності України»: https://compass.vboabu.org.ua/